Připravte si lahodné kuřecí špízy s exotickou ananasovou marinádou, které získají díky grilování jedinečnou chuť. Kuchařský zážitek doplní svěží kukuřičný salát jako perfektní příloha.
Ingredience
Marináda
- 1/2 šálku ananasové šťávy
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce medu
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce sezamového nebo olivového oleje
- Špetka soli a pepře
Kuřecí špízy
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kostičky
- 1 ananas, nakrájený na kostičky
- 2 papriky (červená a žlutá), nakrájené na kostičky
- 1 střední cibule, nakrájená
Kukuřičný salát
- 2 šálky vařené kukuřice
- 1/2 červené cibule, jemně nakrájené
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 velké rajče, nakrájené na kostičky
- Šťáva z 1 limetky
- Hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy
- Příprava marinády: Ve velké míse smíchejte ananasovou šťávu, sójovou omáčku, zázvor, česnek, med, limetkovou šťávu a olej. Důkladně promíchejte do jednotného roztoku.
- Marinování kuřete: Kousky kuřecího masa vložte do marinády a zajistěte, aby byly dobře obaleny. Zakryjte misku a nechte odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
- Sestavení špízů: Střídavě napichujte na špejle kuřecí kousky, ananas, papriku a cibuli.
- Grilování: Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Špízy grilujte přibližně 10-15 minut, otáčejte pravidelně, dokud není kuře propečené a zelenina zlatavá.
- Příprava salátu: Smíchejte kukuřici, cibuli, papriku, rajčata a koriandr. Zalijte limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nechte chvíli odležet, aby se chutě prolnuly.
Tipy a triky
- Pokud použijete dřevěné špejle, namočte je předem v vodě, aby se při grilování nepálily.
- Ananas můžete nahradit mangem pro jinou variaci.
- Salát lze ozvláštnit avokádem nebo feta sýrem.
Výživové výhody: Tento pokrm je bohatý na bílkoviny a vitamíny, přičemž ananas poskytuje enzymy podporující trávení.