Levandulová panna cotta s borůvkami

Připravte si tuto delikátní levandulovou panna cottu s osvěžující borůvkovou omáčkou. Tento dezert je ideální pro 4 porce a nabízí dokonalou kombinaci vůní a chutí pro letní dny.

Ingredience

Na panna cottu

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička sušené levandule
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 plátky želatiny nebo odpovídající množství prášku

Na borůvkovou omáčku

  • 200 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
levandulova panna cotta

Postup přípravy

  • V kastrolu zahřejte smetanu, cukr, vanilkový extrakt a sušenou levanduli do bodu varu. Poté směs nechte mírně vychladnout a sceďte.
  • Namočte želatinu do studené vody dle návodu. Pak ji přimíchejte do teplé smetanové směsi, dokud se zcela nerozpustí.
  • Směs vlijte do připravených formiček a nechte vychladnout alespoň 4 hodiny v lednici.
  • Borůvky s cukrem a citronovou šťávou povařte, dokud nevznikne hustá omáčka. Nechte ji vychladnout.
  • Opatrně vyklopte panna cottu na talíře a přelijte borůvkovou omáčkou. Ozdobte několika celými borůvkami nebo květy levandule.

Tipy a triky

  • Pokud nemáte sušenou levanduli, můžete použít levandulový sirup pro jemnou chuť a vůni.
  • Pro extra krémovost můžete do panna cotty přidat trochu kokosového krému na začátku přípravy.