Připravte si tuto delikátní levandulovou panna cottu s osvěžující borůvkovou omáčkou. Tento dezert je ideální pro 4 porce a nabízí dokonalou kombinaci vůní a chutí pro letní dny.
Ingredience
Na panna cottu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička sušené levandule
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 plátky želatiny nebo odpovídající množství prášku
Na borůvkovou omáčku
- 200 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy
- V kastrolu zahřejte smetanu, cukr, vanilkový extrakt a sušenou levanduli do bodu varu. Poté směs nechte mírně vychladnout a sceďte.
- Namočte želatinu do studené vody dle návodu. Pak ji přimíchejte do teplé smetanové směsi, dokud se zcela nerozpustí.
- Směs vlijte do připravených formiček a nechte vychladnout alespoň 4 hodiny v lednici.
- Borůvky s cukrem a citronovou šťávou povařte, dokud nevznikne hustá omáčka. Nechte ji vychladnout.
- Opatrně vyklopte panna cottu na talíře a přelijte borůvkovou omáčkou. Ozdobte několika celými borůvkami nebo květy levandule.
Tipy a triky
- Pokud nemáte sušenou levanduli, můžete použít levandulový sirup pro jemnou chuť a vůni.
- Pro extra krémovost můžete do panna cotty přidat trochu kokosového krému na začátku přípravy.