Dršťková polévka je česká specialita, která vás zahřeje a naplní svými hlubokými chutěmi. Dršťky můžete snadno nahradit hlívou ústřičnou. Tato varianta se hodí pro milovníky hub i vegetariány.
Ingredience
Na polévku
- 500 g hovězích drštěk (nebo 300 g hlívy)
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce majoránky
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy
- Omyjte a nakrájejte dršťky na proužky. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte, dokud nejsou měkké.
- Na sádle orestujte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte sladkou papriku a česnek.
- Zaprašte moukou a krátce zarestujte.
- Zalijte vývarem, přidejte vařené dršťky (nebo hlívu) a dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
- Podávejte s plátkem čerstvého chleba.
Tipy a triky
- Pro vegetariánskou alternativu nahraďte dršťky hlívou a použijte zeleninový vývar.
- Polévku je možné zjemnit přídavkem smetany.
TIP: Vyzkoušejte recept na poctivou domácí bramboračku s houbami a zastřeným vejcem. Ideální pro chmurné podzimní dny.