Tradiční dršťková polévka

Dršťková polévka je česká specialita, která vás zahřeje a naplní svými hlubokými chutěmi. Dršťky můžete snadno nahradit hlívou ústřičnou. Tato varianta se hodí pro milovníky hub i vegetariány.

Ingredience

Na polévku

  • 500 g hovězích drštěk (nebo 300 g hlívy)
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • Sůl a pepř dle chuti
Dršťková polévka

Postup přípravy

  • Omyjte a nakrájejte dršťky na proužky. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte, dokud nejsou měkké.
  • Na sádle orestujte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte sladkou papriku a česnek.
  • Zaprašte moukou a krátce zarestujte.
  • Zalijte vývarem, přidejte vařené dršťky (nebo hlívu) a dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
  • Podávejte s plátkem čerstvého chleba.

Tipy a triky

  • Pro vegetariánskou alternativu nahraďte dršťky hlívou a použijte zeleninový vývar.
  • Polévku je možné zjemnit přídavkem smetany.

TIP: Vyzkoušejte recept na poctivou domácí bramboračku s houbami a zastřeným vejcem. Ideální pro chmurné podzimní dny.