Hovězí guláš s kořenovou zeleninou a černým pivem je ideálním pokrmem pro chladnější dny. Pomalu dušené maso s kombinací výrazných chutí a podávané s tradičními knedlíky si okamžitě zamilujete. Skvělý recept pro 4 osoby a delší doba vaření zajistí maximální chuťový požitek.
Ingredience
Na guláš
- 800 g hovězího masa (nejlépe kližka)
- 3 lžíce oleje
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1/4 ks celeru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml černého piva
- 500 ml hovězího vývaru
- 3 ks bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce hladké mouky
Na knedlíky
- 500 g hrubé mouky
- 1 ks vejce
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- Špetka soli

Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek rozetřete. Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova, přidejte česnek a krátce opečte. Do hrnce vložte maso a restujte, dokud nezíská hnědou barvu. Zalijte rajčatovým protlakem a vložte kořenovou zeleninu, restujte další 2 minuty.
- Přilijte černé pivo a hovězí vývar. Přidejte bobkový list, nové koření, mletou papriku, sůl a pepř. Guláš duste na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Zahustěte moukou ve studené vodě a přidejte do guláše. Nechte 10 minut provařit.
- V mléce rozmíchejte droždí, přidejte mouku, vejce a sůl. Vytvořte těsto a nechte vykynout. Tvořte knedlíky a vařte je v osolené vodě cca 20 minut.
Tipy a triky
- Pro větší rozmanitost chutí můžete zkusit přidat trochu lanýžového oleje.
- Špaldová mouka je skvělou alternativou k běžné mouce pro tvorbu knedlíků.
TIP: Jako dezert vyzkoušejte oblíbený recept na creme brûlée s vanilkovou pěnou a čerstvými jahodami.