Hovězí guláš s kořenovou zeleninou a černým pivem

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou a černým pivem je ideálním pokrmem pro chladnější dny. Pomalu dušené maso s kombinací výrazných chutí a podávané s tradičními knedlíky si okamžitě zamilujete. Skvělý recept pro 4 osoby a delší doba vaření zajistí maximální chuťový požitek.

Ingredience

Na guláš

  • 800 g hovězího masa (nejlépe kližka)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml černého piva
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 ks bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce hladké mouky

Na knedlíky

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • Špetka soli
Hovězí guláš s kořenovou zeleninou a černým pivem

Postup přípravy

  • Hovězí maso nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek rozetřete. Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  • Na oleji orestujte cibuli dozlatova, přidejte česnek a krátce opečte. Do hrnce vložte maso a restujte, dokud nezíská hnědou barvu. Zalijte rajčatovým protlakem a vložte kořenovou zeleninu, restujte další 2 minuty.
  • Přilijte černé pivo a hovězí vývar. Přidejte bobkový list, nové koření, mletou papriku, sůl a pepř. Guláš duste na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
  • Zahustěte moukou ve studené vodě a přidejte do guláše. Nechte 10 minut provařit.
  • V mléce rozmíchejte droždí, přidejte mouku, vejce a sůl. Vytvořte těsto a nechte vykynout. Tvořte knedlíky a vařte je v osolené vodě cca 20 minut.

Tipy a triky

  • Pro větší rozmanitost chutí můžete zkusit přidat trochu lanýžového oleje.
  • Špaldová mouka je skvělou alternativou k běžné mouce pro tvorbu knedlíků.

TIP: Jako dezert vyzkoušejte oblíbený recept na creme brûlée s vanilkovou pěnou a čerstvými jahodami.