Hruškový koláč s mandlovou drobenkou

Chutný a voňavý hruškový koláč s mandlovou drobenkou je ideálním podzimním dezertem. Tento recept je nejen zdravější díky použití celozrnné mouky a medu, ale také jednoduchý na přípravu. Množství je cca pro 8 porcí.

Ingredience

Základní těsto

  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g másla (nakrájeného na kousky)
  • 80 g medu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

Náplň

  • 4 ks středně velké hrušky (oloupané, odjádřené a nakrájené)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 50 g medu
  • 1 lžička skořice

Mandlová drobenka

  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g másla (změklého)
  • 30 g medu
  • 1 lžička skořice
Hruškový koláč s mandlovou drobenkou

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si dortovou formu (30 cm) - vyložte ji pečicím papírem.
  • Smíchejte ingredience na těsto a vypracujte kompaktní hmotu. Tu vtlačte do připravené formy.
  • Hrušky smíchejte s citronovou šťávou, medem a skořicí, poté rozprostřete na těsto.
  • Připravte mandlovou drobenku smícháním ingrediencí a nasypte ji rovnoměrně na hruškovou vrstvu.
  • Pečte v troubě asi 35-40 minut, dokud se drobenka nezezlátne a hrušky nezměknou.

Tipy a triky

  • Můžete použít špaldovou mouku nebo klasickou bílou mouku.
  • Med lze nahradit například javorovým sirupem nebo cukrem.
  • Tento koláč můžeš servírovat teplý nebo studený, ideální je s kopečkem vanilkové zmrzliny.
 

TIP: Ochutnejte babiččiny kynuté buchty plněné švestkovými povidly, které k podzimu prostě patří.