Chutný a voňavý hruškový koláč s mandlovou drobenkou je ideálním podzimním dezertem. Tento recept je nejen zdravější díky použití celozrnné mouky a medu, ale také jednoduchý na přípravu. Množství je cca pro 8 porcí.
Ingredience
Základní těsto
- 250 g celozrnné mouky
- 100 g másla (nakrájeného na kousky)
- 80 g medu
- 1 ks vejce
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Náplň
- 4 ks středně velké hrušky (oloupané, odjádřené a nakrájené)
- 1 lžička citronové šťávy
- 50 g medu
- 1 lžička skořice
Mandlová drobenka
- 100 g mandlové mouky
- 50 g másla (změklého)
- 30 g medu
- 1 lžička skořice

Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si dortovou formu (30 cm) - vyložte ji pečicím papírem.
- Smíchejte ingredience na těsto a vypracujte kompaktní hmotu. Tu vtlačte do připravené formy.
- Hrušky smíchejte s citronovou šťávou, medem a skořicí, poté rozprostřete na těsto.
- Připravte mandlovou drobenku smícháním ingrediencí a nasypte ji rovnoměrně na hruškovou vrstvu.
- Pečte v troubě asi 35-40 minut, dokud se drobenka nezezlátne a hrušky nezměknou.
Tipy a triky
- Můžete použít špaldovou mouku nebo klasickou bílou mouku.
- Med lze nahradit například javorovým sirupem nebo cukrem.
- Tento koláč můžeš servírovat teplý nebo studený, ideální je s kopečkem vanilkové zmrzliny.
TIP: Ochutnejte babiččiny kynuté buchty plněné švestkovými povidly, které k podzimu prostě patří.