Ochutnejte tradiční kynuté babiččiny buchty, plněné lahodnými švestkovými povidly. Tento recept je určen pro větší pekáč a poskytne vám přibližně 16-20 kousků voňavého pečiva, které si zamilujete. Ideální na rodinné setkání nebo domácí pohodu.
Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g cukru
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- špetka soli
Na náplň
- 200 g švestkových povidel
Na dokončení
- 50 g másla (na potření)

Postup přípravy
- Do mísy s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru i mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek asi 10 minut.
- V jiné míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát a nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec dejte lžičku povidel a zabalte do tvaru buchty. Skládejte do máslem vymazaného pekáče.
- Nechte buchty kynout dalších 30 minut. Poté je potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.
- Ještě horké buchty opět potřete máslem, aby zůstaly vláčné a chutné.
Tipy a triky
- Pro jemnější těsto můžete část mouky nahradit špaldovou.
- Povidla můžete vylepšit trochou vanilkového cukru nebo skořice.
- Na finiš posypte buchty moučkovým cukrem pro extra sladkost nebo na závěr pečení posypte drobenkou.
TIP: Vyzkoušejte recept na borůvkové kynuté knedlíky, které se hodí jako hlavní pokrm i dezert.