Kynuté babiččiny buchty plněné švestkovými povidly

Ochutnejte tradiční kynuté babiččiny buchty, plněné lahodnými švestkovými povidly. Tento recept je určen pro větší pekáč a poskytne vám přibližně 16-20 kousků voňavého pečiva, které si zamilujete. Ideální na rodinné setkání nebo domácí pohodu.

Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • špetka soli

Na náplň

  • 200 g švestkových povidel

Na dokončení

  • 50 g másla (na potření)
Babiččiny buchty plněné povidly

Postup přípravy

  • Do mísy s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru i mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek asi 10 minut.
  • V jiné míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto rozválejte na plát a nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec dejte lžičku povidel a zabalte do tvaru buchty. Skládejte do máslem vymazaného pekáče.
  • Nechte buchty kynout dalších 30 minut. Poté je potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut.
  • Ještě horké buchty opět potřete máslem, aby zůstaly vláčné a chutné. 

Tipy a triky

  • Pro jemnější těsto můžete část mouky nahradit špaldovou.
  • Povidla můžete vylepšit trochou vanilkového cukru nebo skořice.
  • Na finiš posypte buchty moučkovým cukrem pro extra sladkost nebo na závěr pečení posypte drobenkou.

TIP: Vyzkoušejte recept na borůvkové kynuté knedlíky, které se hodí jako hlavní pokrm i dezert.