Mini Croissanty s lahodnou náplní ze šunky a sýra jsou ideální volbou pro brunch nebo lahodné slané občerstvení. Křehké těsto a čerstvé ingredience vás jistě nadchnou!
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (studené)
- 100 ml vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
Na plnění
- 150 g plátkové vysokoprocentní šunky
- 150 g plátkového sýra (např. ementál)
- 1 ks okurky, na tenké plátky
- Čerstvé lístky bazalky

Postup přípravy
- Smíchejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr v míse. Přidejte vlažné mléko a promíchejte.
- Nastrouhejte studené máslo a přidejte k moučné směsi. Rychle zpracujte do hladkého těsta, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto vyválejte a rozřežte na menší trojúhelníky.
- Zarolujte směrem ke špičce a formujte do tvaru croissantu.
- Pečte na plechu s pečicím papírem asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Po vychladnutí naplňte šunkou, sýrem, okurkou a bazalkou.
Tipy a triky
- Pro různorodost vyzkoušejte plnit croissanty rajčaty, avokádem nebo kozím sýrem.
- Croissanty můžete potřít oblíbenou pomazánkou nebo rozmačkaným avokádem.
- Croissanty jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je zamrazit a později ohřát.
TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet slaný brunch v podobě bagelu s uzeným lososem, smetanovým sýrem a kapary.