Mini Croissanty plněné šunkou a sýrem

Mini Croissanty s lahodnou náplní ze šunky a sýra jsou ideální volbou pro brunch nebo lahodné slané občerstvení. Křehké těsto a čerstvé ingredience vás jistě nadchnou!

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (studené)
  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru

Na plnění

  • 150 g plátkové vysokoprocentní šunky
  • 150 g plátkového sýra (např. ementál)
  • 1 ks okurky, na tenké plátky
  • Čerstvé lístky bazalky
Mini croissanty plněné šunkou a sýrem

Postup přípravy

  • Smíchejte mouku, sušené droždí, sůl a cukr v míse. Přidejte vlažné mléko a promíchejte.
  • Nastrouhejte studené máslo a přidejte k moučné směsi. Rychle zpracujte do hladkého těsta, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto vyválejte a rozřežte na menší trojúhelníky.
  • Zarolujte směrem ke špičce a formujte do tvaru croissantu.
  • Pečte na plechu s pečicím papírem asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Po vychladnutí naplňte šunkou, sýrem, okurkou a bazalkou. 

Tipy a triky

  • Pro různorodost vyzkoušejte plnit croissanty rajčaty, avokádem nebo kozím sýrem.
  • Croissanty můžete potřít oblíbenou pomazánkou nebo rozmačkaným avokádem.
  • Croissanty jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je zamrazit a později ohřát.

TIP: Nezapomeňte také vyzkoušet slaný brunch v podobě bagelu s uzeným lososem, smetanovým sýrem a kapary.