Pečená dýňová polévka s praženými semínky

Udělejte si radost s touto lahodnou pečenou dýňovou polévkou, která je inspirována asijskou kuchyní. S jemným kokosovým podkladem a pikantním chilli vzniká dokonalá kombinace chutí pro chladné dny.

Ingredience

Na polévku

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce zázvoru, nastrouhaného
  • 1-2 lžičky chilli vloček nebo čerstvého chilli
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu

  • 2 lžíce dýňových nebo slunečnicových semínek
  • Zakysaná smetana nebo řecký jogurt
  • Čerstvé bylinky, např. koriandr
Pecená dýňová polévka s praženými semínky

Postup přípravy

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni nakrájejte na měsíčky a položte na plech, pokapejte ji olivovým olejem a pečte 30-40 minut, dokud není měkká.
  • Mezitím na středním plameni orestujte na oleji nakrájenou cibuli, česnek a zázvor, přidejte chilli, dále upečenou dýni, kokosové mléko a vývar. Přiveďte k varu a vařte 10 minut.
  • Polévku rozmixujte do hladka pomocí ponorného mixéru a dochuťte solí a pepřem.
  • Na suché pánvi opražte semínka, dokud nejsou zlatavá.
  • Polévku servírujte v míse, ozdobenou zakysanou smetanou, praženými semínky a čerstvými bylinkami.

Tipy a triky

  • Pokud chcete polévku extra pálivou, přidej při mixování navíc semínka z chilli papričky.
  • Pro veganskou variantu použij veganský jogurt.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbený recept na krémovou polévku z batátů a mrkve s kokosovým mlékem.