Pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou

Recept na pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou je ideální pro podzimní a vánoční stůl. Kombinace sladké medové glazury s pikantní hořčicí dodává masu neodolatelnou chuť a šťavnatost. Servírujte s křupavou bagetkou a tradičním zelím.

Ingredience

  • 1,5 kg vepřové kolene
  • 50 g hořčice (plnotučné nebo dijonské)
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml vývaru nebo černého piva
  • sůl a pepř podle chuti

Příloha

Pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si pekáč.
  • V misce smíchejte hořčici, med, olivový olej, rozetřený česnek, sůl a pepř. Glazuru naneste na vepřové koleno.
  • Maso podlijte vývarem nebo pivem. 
  • Koleno vložte do pekáče a pečte přikryté alobalem přibližně 3-5 hodin. Poté odkryjte a dopečte při 180-200 °C dalších 30 minut pro vytvoření krásné kůrčičky.
  • Během pečení polévejte koleno výpekem z pekáče.
  • Servírujte horké s čerstvou bagetkou a kysaným zelím.

Tipy a triky

  • Koleno můžete péct celou noc při teplotě 110 °C.
  • Před nanesením glazury lze kůži na vepřovém kolenu rozkrájet do tvaru mřížky.
  • K vepřovému kolenu se perfektně hodí domácí kysané zelí.

TIP: Vyzkoušejte také podzimní recept na pečenou kachnu na jablkách.