Recept na pečené vepřové koleno s hořčično-medovou glazurou je ideální pro podzimní a vánoční stůl. Kombinace sladké medové glazury s pikantní hořčicí dodává masu neodolatelnou chuť a šťavnatost. Servírujte s křupavou bagetkou a tradičním zelím.
Ingredience
- 1,5 kg vepřové kolene
- 50 g hořčice (plnotučné nebo dijonské)
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 200 ml vývaru nebo černého piva
- sůl a pepř podle chuti
Příloha
- Čerstvá bagetka (např. česneková špaldová bagetka)
- Kysané zelí

Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si pekáč.
- V misce smíchejte hořčici, med, olivový olej, rozetřený česnek, sůl a pepř. Glazuru naneste na vepřové koleno.
- Maso podlijte vývarem nebo pivem.
- Koleno vložte do pekáče a pečte přikryté alobalem přibližně 3-5 hodin. Poté odkryjte a dopečte při 180-200 °C dalších 30 minut pro vytvoření krásné kůrčičky.
- Během pečení polévejte koleno výpekem z pekáče.
- Servírujte horké s čerstvou bagetkou a kysaným zelím.
Tipy a triky
- Koleno můžete péct celou noc při teplotě 110 °C.
- Před nanesením glazury lze kůži na vepřovém kolenu rozkrájet do tvaru mřížky.
- K vepřovému kolenu se perfektně hodí domácí kysané zelí.
TIP: Vyzkoušejte také podzimní recept na pečenou kachnu na jablkách.